Seminar on digitalisation of the laboratory - benefits and pitfalls

NMKL arranges a course on digitalisation of the laboratory in Sigtuna, Sweden, on 29 August 2018. The language is English.

Digitalisation provides opportunities for increased quality assurance and smoother data management. However, the process of digitalisation is complicated and systems that do not match expectations are not uncommon. At the seminar, some marketable systems are presented by company representatives. As development progresses rapidly, visions on near-future systems will also be presented.

In the afternoon, representatives from different laboratories will tell about their experiences with digitalising their own lab - what went well and what could have been better? We will also get some tips on what to consider and how to get started. Which are the lowest hanging fruits?

This seminar addresses you who work with improvement of the laboratory, both from a quality assurance and an efficiency perspective.

To see the programme and register for the seminar (deadline:15 June) click here.

Utskrift E-post

NordVal Internationals tekniske komitéer

NordVal International modtager mange certifikatansøgninger og søger derfor løbende medlemmer til den tekniske komité. Er du interesseret i at deltage i arbejdet, jf. nedenstående funktionsbeskrivelse, bedes du kontakte NMKL-sekretariatet.

Funktionsbeskrivelse for medlemmer af NordVal Internationals tekniske komité - se her 

 

 

Utskrift E-post

Ny metode om bestemmelse ved isotopfortynding GC-ICPMS i levnedsmidler

NMKL-metode nr. 202 beskriver kvantitativ bestemmelse af monomethylkviksølv (MMHg) (10-5000 µg/kg tørvægt) i primært marine biotaprøver. Princippet ved metoden er, at prøven spikes med en passende mængde Hg-isotopberiget MMHg og derefter ekstraheres. Efter derivatisering analyseres ved hjælp af GC-ICPMS. GC adskiller de forskellige kviksølvforbindelser, før MMHg bliver atomiseret og ioniseret i den høje ICP-temperatur. Ionerne bliver ekstraheret fra plasmaen i et massespektrometer, adskilt efter deres masse-/ladningsforhold.

Utskrift E-post

Opdateret metode för påvisning af Shigella spp. i livsmedel

En ny version af NMKL-metode nr. 174, "Shigella spp. och Enteroinvasive Escherichia coli (EIEC). Realtids-PCR metod för påvisning i livsmedel", er tilgængelig. Metoden er ændret fra konventionel PCR til realtids-PCR for detektion af Shigella spp. Her er det også muligt at anvende en intern inhiberingskontrol (IAC) i PCR-analysen.

 

Utskrift E-post

Opdateret sensorisk kvalitetskontrol-metode for drikkevand

En ny version af NMKL-metode nr. 183, som beskriver den sensoriske kvalitetskontrolmetode for drikkevand, er tilgængelig. Den finsk/engelske version af metoden er blevet opdateret, så den nu også inkluderer testopsætning og parametre for udseende af drikkevand. Endvidere er referencerne opdateret. Opdatering af den norsk/engelske version forventes klar i starten af 2018.

 

Utskrift E-post

Kurs i verifisering av mikrobiologiske metoder

NMKL arrangerer et kurs i verifisering av mikrobiologiske metoder.

Kurset blir afholdt på Veterinærinstituttet i Oslo den 5. juni 2018.

Språket er norsk (PowerPoint-præsentationer på engelsk).

For å se programmet, klikk her.

Hvis du ønsker å registrere deg for kurset eller har du spørsmål i denne forbindelse, vennligst kontakt Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Frist for påmelding er forlænget til den 20. april 2018.

Utskrift E-post

Nye certifikater fra NordVal International

Nyt NordVal-certifikat, nr. 049, udstedt til Bio-Rad for RAPID´Staph. RAPID’Staph er baseret på en optimeret Baird-Parker-formel for enumerering af S. aureus på 24 timer ved 37° C. Nogle Staphylococcus coagulase- positive stammer kan give kolonier med en lille eller ingen halo efter 24 timers inkubation. Yderligere inkubation på 24 timer kan være nødvendig for at se haloen. RAPID'Staph er anvendelig på et bredt udvalg af fødevarer. Valideringen er udført i henhold til ISO 16140-2 og NordVal Validation Protocol 1. Se certifikatet her.

 

NordVal International-certifikat 022 udstedt til Bio-Rad for RAPID´L. mono er blevet fornyet. Et udvidet studie er udført i henhold til ISO 16140-2:2016 og NordVal Validation Protocol for test af relative trueness og accuracy profile. Princippet i RAPID’L. mono medium er en kromatografisk detektion af Listeria monocytogenes dyrket på et medie indeholdende en selektionsblanding. På dette medie vil Listeria monocytogoenes danne karakteristiske blå kolonier (lyseblå, blågrå til mørkeblå) uden en gul ring. RAPID‘L. mono detekterer Listeria monocytogenes på 24 timer og andre Listeria species på 24 til 48 timer. Metoden er anvendelig for bestemmelse af Listeria monocytogenes og for detektion af andre Listeria species i et bredt udvalg af fødevarer og miljøprøver. Se certifikatet her.

 

NordVal International-certifikat 030 udstedt til Qualicon for "BAX® System PCR Assay for Salmonella" er blevet fornyet. Et udvidet studie er udført for at sikre, at ISO 16140-2:2016 og NordVal Validation Protocol 1 er overholdt. Bax® System til detektion af Salmonella anvender et DNA-fragment, som er specifikt for Salmonella og ikke er tilstede i andre bakterier, og dermed er en indikator af tilstedeværelsen af Salmonella. Metoden er anvendelig for bestemmelse af Salmonella spp. i et bredt udvalg af fødevarer og miljøprøver. Se certifikatet her.

 

NordVal International-certifikat 041 "Salmonella detection method by real-time PCR" fra Eurofins er blevet fornyet.
Metoden beskriver en forkortet præberigelse i buffered peptonvand efterfulgt af DNA ekstraktion og efterfølgende realtids PCR-analyse. Salmonella-detektionsmetoden med brug af DNA-ekstraktion ved kogning eller King Fisher kan anvendes på råt kød og swabs fra slagtekroppe af kvæg og gris.  Salmonella-detektionsmetoden med brug af DNA-ekstraktion ved King Fisher kan også anvendes på fjerkræ fæces sok swabs. Se certifikatet her.

 

Nyt NordVal-certifikat udstedt til LactoSens® 0,01%
DirectSens® har udviklet en biosensor til bestemmelse af resterende laktose i laktosefri mælkeprodukter. Ved anvendelse af et specifikt enzym og en elektrokemisk måling detekteres laktosekoncentrationen ved hjælp af LactoSens® Reader (LR01) med sensorer fra LactoSens® Test Kit (LK0225). Yderligere oplysninger findes i certifikatet. En validering af LactoSens er blevet udført i henhold til NordVal Validation Protocol 2. Resultaterne af LactoSens® 0,01% assayet blev sammenlignet med referencemetoden ISO 22662 IDF 198 Mælk og mejeriprodukter - Bestemmelse af laktoseindhold ved HPLC. De opnåede resultater er tilfredsstillende og dokumenterer, at der ikke er nogen statistisk forskel i præstationerne mellem metoderne for laktose i mælk (og mejeriprodukter) for niveauer på eller over 0,01%. LactoSens er valideret for komælk. Se certifikatet her.

Utskrift E-post

Opdateret procedure om sensorisk analyse af fisk og skalddyr

En ny version af NMKL-procedure nr. 21, "Guide for sensory analysis of fish and shellfish", er tilgængelig; referencelisten er opdateret. Proceduren findes på engelsk og finsk.

 

Utskrift E-post

Procedure om verificering af mikrobiologiske metoder

Før en analysemetode anvendes, f.eks. til rutinemæssig analyse, skal laboratoriepersonalet bevise, at de er i stand til at udføre metoden. Dette omfatter evaluering af relevante metodeparametre for at sikre, at fremgangsmåden er egnet til formålet i laboratoriet.

Denne procedure giver vejledning om følgende:

  • kontrol af, at laboratoriet er i stand til at udføre en analysemetode der tidligere er valideret eksternt
  • kontrol af, at en metode kan være velegnet til flere matricer, end der er omfattet af den primære validering, eller inkludere nye matricer i en allerede verificeret metode
  • planlægning af en verifikation og udarbejde en kontrolrapport

Proceduren gælder verificering af metoder der allerede er valideret kollaborativt og verifikation af anerkendte standarder/metoder, som ikke er valideret, eller hvor information om valideringsresultater ikke eksisterer.

Proceduren beskriver også, hvordan måleusikkerhed kan etableres samtidig med at man verificerer en metode, da verificering dataanalyse kan anvendes til at estimere måleusikkerheden. Proceduren findes på engelsk.

 

Utskrift E-post

info

NordVal International

NordVal International sertifiserer alternative metoder innenfor analyser av næringsmidler, vann, fôr og miljøprøver. Sertifikatene inneholder resultater fra metodevalideringer. Metodene kan anvendes i henhold til mikrobiologiske kriterier (EU 2073/2005).

Gå til NordVal

info

Abonnement

NMKL tilbyder forskellige typer abonnement. Med et abonnement kan du til enhver tid downloade procedurer og metoder eller få filerne tilsendt pr. e-mail. Du kan betale med kreditkort eller få tilsendt en faktura.

Gå til abonnement

info

Webshop

Metodene foreligger enten på dansk, svensk eller norsk side om side med en engelsk version. De fleste metoder findes også på finsk/engelsk.  Alle metoder foreligger i PDF-format og kan sendes pr. e-mail.  

Gå til webshop

Online-abonnement

Har du spørgsmål eller brug for yderligere information?

Kontakt

NMKL
Nordisk Metodikkomité for Næringsmidler
c/o DTU Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet
Kemitorvet, bygning 201
2800 Kgs. Lyngby, Danmark

Kontakt os pr. telefon: +45 4019 1472

eller pr. e-mail: nmkl@food.dtu.dk